teambus

Alla inlägg under december 2012

Av Sara - 22 december 2012 09:09

läste en intressant artikel i Equipage igår innan jag skulle sova. Det var om man skulle ha täcke eller inte fryser hästen?

Hästen brukar "huttra" för att hålla värmen alltså skaka det visste jag inte för när den huttrar så håller den kroppstemperaturen. Tydligen kunde en vuxen häst kunna stå utan täcke upp till 15 - och om dom har fri tillgång till mat så kan dom vara utan täcke ända upp till 35 -.

Och det var en debatt detta ena tyckte att man skulle ha så lite täcken som möjligt det var Anna Jonsson forskade på SLU.

Och den andra tyckte att man skulle ha massa täcken. hon brukade ha hur mycket täcken på hästarna som helst fast det är ju tävlingshästar så ja jag kan förstå men ändå tre dubbla täcken? Den kvinnan var hästskötare hade varit hos Rodrigo Pessoa och Rolf-Göran Bengtsson bla. Lena Brndt hette hon.


Men är det så täckar vi våra hästar för mycket eller fryser dom lätt? Finns det något rätt och fel så klart vi har olika åsikter om hur man ska täcka hästar och vilket täcke man ska köpa vilken prisklass som är bäst och allt det där. Och om man ska ha med hals eller utan hals.

Jag kan ju säga att jag väljer budget varianten alltså ofta från börjes och jag kan säga att det är dom bästa täckena jag har haft! Tycker det är att kasta pengarna i sjön och köpa ett bucas när ändå våra hästar biter och har sönder täckena. Blommas täcken kommer från ullared jätte bra täcken och dom var billiga!

Och hals har jag nog aldrig haft tror jag. Eller ja på Häxan hade jag halvhals men hon frös om ryggen fick ont i ryggen när det var kallt inte om halsen.


Jag kan ju gå till mina två nordisar det här med täckar vi för mycket? Ferdinand har ett regntäcke på sig nu och han är helklippt. Trodde hans kulle frysa men kalla dagar har han antigen ett fleece täcke eller ett bommulstäcke under hans regn och det funkar skit bra. Han har inget täcke på sig inne för att dom har han bara sönder hela tiden. Och det är ju så kul att köpa nya fleecetäcken hela tiden jag vet inte hur han har sönder dom men det har han. Och då har jag ingen lust att lägga ut massa pengar på fleece täcken eller något annat för den delen heller. Han är väldigt varmblodig Ferdinand och då spelar det ingen roll om han är klippt eller inte! men Blomma har ett vintertäcke på sig hon är också helklippt. Men dom har också fri tillgång till foder som dom håller sig varma med att äta också.

Jag tycker att oklippta hästar inte behöver allt för mycket täcken på sig. Ett regntäcke skulle räcka gott och väl för att då blir dom inte blöta det är när just pälsen blir blöt dom behöver ha täcke på sig för då kan dom börja frysa. Ja det förutsätter att hästen inte ha ont någon stans vill säga. Om den har ont i ryggen eller någon annan stans blir den ju så klart svgare och då lägger den all sin energi på att ha ont och kan inte hålla värmen.


Så ja jag tycker folk täcka sina hästar för mycket! Vi tror att när vi fryser så fryser dom! Men om hästen är klippt ska den självklart ha täcke sig!


Av Sara - 21 december 2012 21:34

Idag vart det upp med tuppen för att kliva upp och åka in till kupolen och möta Petra och Timån och handla dom sista julklapparna.

Va skit segt att kliva upp sängen var varm och jag ville bara dra täcket över huvudet och sova vidare. Men jag drog mig upp i alla fall och Simon körde in mig till stan.

När jag kom till kupolen fick vi frukost det var så skönt att åka in dit till åtta för det var inte så mycket dolk där vi kunde lugnt gå där och kolla i butikerna utan att trängas. Hittade alla julklapparna och lite där till. Jag visste precis vad jag skulle köpa till Benjamin och Hampus hittade det jag skulle ha men till Smilla visste jag inte alls. Så jag letade och letade sen hittade jag den perfekta julklappen till henne :D. Dom andra har jag beställt från nätet till.

Sen köpte jag julklappar till mig själv det låter snällare när man säger att jag köper julklappar till mig själv :P

Jag köpte en matte mousse fundation det hade jag bestämt att jag skulle ha för jag älskar den funtaion den är så himla bra.

Jag köpte ett blutooth headset och ett nytt skal till min mobil på teknikmagasinet.

Jag köpte ett par pyamasbyxor på lindex.

Jag köpte en t-tröja en skit rolig btw ska testa om den funkar på Simon jag tvivlar! den köpte jag på carlings.

Jag köpte en jätte fin röd turnika på wilda en butik som finns på stan som jag ska ha på julafton kommer använda den så mycket mer också.

Sen var vi också in på norelles och köpte ett nytt bett till Blomma och en röd grimma till Ferdinand och ett par körglasögon till mig.


Ja sen var det bara att dra hem och köra Blomma. Körde henne på nya bettet och hon var så himla duktig körde henne till och med utan käk. Anlednigen till det att jag inte orkade krångla och det var mörkt och vi skulle iväg igen och ja nej jag orkade inte hålla på och ta bort käkbettet. Så jag körde utan käk hon var SUPER duktig pigg och glad och ville mer och hade mer krafter idag än sist jag körde henne. Jag satt där och njöt bakom henne det var så härligt att köra henne idag. Och bettet alltså det funkade skit bra på henne behövde bara hålla henne lite löst med handen :D. Annars brukar man nästan få halvligga för att hon inte ska bli för het men inte denna gång. Är så nöjd med min stumpa <3.


Och efter jag kört henne så åkte vi till city gross och där köpte jag en tiding och ett nytt täcke till Ferdinand. Ett fleeace som han ska ha under sitt regntäcke när han har blivit riden eller när det är för kallt han behöver inget mer än det för han är så varmblodig.

  Shoppat till mig själv :D   Nu är allt inslaget i mon ska jag typ inte göra något alls eller jo rida och åka in till sytemet. mitt nya skal :D

    Mitt fin fina hjärta mitt <3  Prinsen i sin nya grimma :D rött så klart :D


Av Sara - 20 december 2012 22:09

Dom som säger att det alltid är roligt att äga häst har tydligen inte ägt häst eller om dom gör det så får dom mycket hjälp eller något. Visst det är skit kul att äga häst tro mig inte fel jag älskar verkligen det. Men alla dagar är det inte alls kul. Som dom dagarna när Blomma är grinig och vill ingenting hon kommer med öronen bakåtstrukna och vill inte gå och vägrar att stå stilla. Eller när Lilja bara krånglar och vill ingenting hon också tjurig och bara bråkar med mig. Eller när Ferdinand inte heller vill något och bara krånglar och vägrar och lyssna. Nej då är det inte kul att äga häst alls. Men det kan inte alltid gå bra med hästarna heller och stona har ju extrema och speciellt mina två damer har extrema humörsvängningar.

Och man ska inte ens prata om när jag är på dåligt humör och vill egentligen begrava mig under täcket hela dagen vill inte jobba vill inte gå ut vill bara dö framför en film. Eller när det är dåligt väder och det regnar eller snöar eller blåser eller något likande. Då är det inte heller så roligt att ha häst. Fast det är inget dåligt väder utan bara dåliga kläder är det fortfarande inte så roligt att köra eller rida när det regnar eller blåser eller snöar. Och dessutom så blir Blomma super grinig när det snöar eller regnar. Och Ferdinand ja han blir det också av dåligt väder.

Och vi ska inte ens börja om när hästarna blir skadade det är inte speciellt roligt.


Men det är ju inte bara tråkigt och hemskt att äga häst. Nej för det mesta är det bara roligt och super kul. När Lilja kommer i hagen med hennes pigga ögon och hennes öron framåt kommer hon fram till mig och söker genom hela mig. Nyfikna lill stumpan och sen när Blomma kommer bredvid och vill också vara med lika nyfikna båda systrarna Bus. Och när Blomma går så där jätte bra så man sitter bakom henne och bara drömmer och känner att denna häst är så enormt duktig och vilka krafter hon har!

Och när Ferdinand går så där jätte bra och man tror inte det är samma häst som igår. När han går så där lugnt och inte drar på som ett ånglok. Eller när han är så där gullig när han nosar över hela mig och bara är så där go som bara han kan vara.

Och ja det finns mycket som är helt underbart med att han häst tre hästar är kämpigt men dom underbara helt totalt jätte roliga dagarna överväger dom dagarna när jag verkligen inte vill ha häst. Dom överväger alltid dom dåliga dagarna. Ibland funderar på på vad fan jag fortfarande håller på men så gör någon av mina tre underbaringar något som får mig att le och tänka åh ni är dom finaste jag har.

Så ja det finns dagar som jag bara vill spy på det men ofta är det underbart. Men jag kan inte ljuga och säga att det alltid är bra och att det alltid går bra för det gör det inte!

Och det är en hästägares vardag det går inte alltid bra! Och man får motgångar men det kommer alltid framgångar och när man är på vippen att ge upp så går det bra igen. Alla djur har dåliga dagar precis som oss.

     

Av Sara - 20 december 2012 21:14

Nej jag lovar jag har inte fått mani på rött. Jag vill ha typ allti rött nu.

Haha ja jag har hittat täcken behöver ett fleecetäcke som jag kan ha under regntäcket för kalla dagar eller när han blivit riden så jag hittade på Charlies hästsport som jag ville beställa. Men också ylletäcke och ett ylleländtäcke. Han behöver också en ny grimma. 

       


Av Sara - 20 december 2012 20:28

Igår så tog jag och red Ferdinand upp på berget för en galopp intervall. Gissa om han var duktig han skötte sig så bra var dock väldigt stark red på phelamet men han vart super pigg och drog iväg till och med. Sen när vi travade en bit blev han trött och då pustade vi en stund och klättrade i skritt! Sen så tog vi trav och sen galopp då vart han riktigt trött och la av så då skrittade vi. Han fick upp ett rejält flås och han fick skritta resten av vägen. Men när vi gick ner så fick han för sig att han skulle trava. Men han fick skritta hela vägen ner tills vi kom till slätare mark och då fick han trava av sig men i går var han ganska spänd och lite små stressad. Jag tycker han går jätte bra på jaktkanderat men hang år okej på phelamet ska prova och rida ut med  tredelet och thidermantygel också. Hum ja jag vet inte om det är att utmana ödet eller inte?

Sen på eftermiddagen var vi och hämtade ut paket med julklappar och två böcker till mig själv. Och uträttade lite andra ärenden. Och sen slog jag in en massa paket! Ska köpa resten och slå in dom i morgon =).


Och i dag då så började dagen med en riktig skit dag hade körlektion på körskolan kan inte säga att det gick bra. Har lagt på mig massa dumma ovanor tyckte inte alls det gick bra för mig. :(.

Så morgonen började inte så bra var bitter över att jag körde dåligt så jag satte mig uppe med min bok och tänkte att idag tänker jag inte göra så mycket vill inte orkar inte.

Men så fick jag sms av Maria och hpn frågade om vi ville följa med på en ridtur. Jag ville så klart följa med.

Ferdinand var skit duktig red på jaktkanderat i dag han var avlappnade jag kunde rida på nästan långa tyglar i traven han drog iväg i galoppen han tyckte det var skit kul och få komma ut med sällskap.

Sen pulsade vi i snön på en åker =) det är bra för hästarna tycker jag dom får jobba ordentligt med musklerna. Ska pulsa i snön minst en gång i veckan och träna kondis träing och dressyr med honom.

Och sen gick jag in och läste lite bok och nu kollar jag på förhäxad. I brist på annat.

  Så där gör min kille när han är uttråkad tar tag i deltat ^^   Dom två böckerna jag läser nu :D  Slagingt in julklapparna :D

  Svartnos tycker om min soffa mys med kattmys speciellt om det är han :D

Av Sara - 18 december 2012 21:18

Jag ahr ju redan fått min juklapp av mamma det är körlektioner :D. Men jag kommer att köpa en julklapp till mig själv i år.

OCh det är en systemkamera efter som min har gått sönder ska jag köpa en ny.

 


Men ja först och främst går körkortet sen kommer systemkamera man måste prioritera. Men jag är ganska trött på att fota med mina mobil!

 

Kan inte säga att jag er en proffs fotograf men jag älskar det! Vill gå en fotokurs så jag blir ännu bättre!

Av Sara - 18 december 2012 20:57

Ja i dag blev det en riktig hästdag har gjort något med alla fyra mina små stjärnor idag. Det kändes skönt att få något gjort med alla stjärnorna.

Busblomma!

Började med den där Busblomma. Som vanligt så kommer alltid Lilja när man kommer ut till hagen nyfiken ett åring det där! Och sen kom Blomma och ställde sig bredvid syrran och ville komma med mig. Hon var så nöjd över att få komma med mig lilla tjejen min. Ställde henne direkt på logen och hon stod som ett ljus när jag höll på och borstade henne. Det är framgång kan jag lova efter som hon annars inte kan stå stilla alls när jag selar på henne.

När vi var klara bar det av tog runt fyrkanten men henne. Hon var skit stark och pigg i början men när hon fick trava var hon nöjd och travade på i en lugn takt. Skrittade när vi kom till en liten backe för jag vill inte slita på min lilla dam. Sen travade vi igen och hon travade på fint sprang på nöjt.

Jag satt mest och njöt bakom henne som jag saknat att köra henne hon är så underbar att köra.

Sen när vi kom hem så masserade jag henne strechade hennes hals och alla ben!

  Mitt fin fina hjärta <3 Älskade lilla häst <3





Ferdinand!

Och när jag var klar med Blomma så tog jag in Ferdinand och idag provade jag något som jag inte testat innan. Red på ett tredelat bett med hanoveransk nosgrimma och en thidermantgel. Ja jag kan säga ärligt att jag trodde det skulle gå på skit med tanke på att han är rå stark. Jag red upp till långsjö paddock och red ett dressyr pass där. Och vad bra det gick! Trodde det skulle gå på skit men gud så bra det gick han släppte i båda sidorna han lyssnade på mina förhållningar han var helt enkelt helt totalt jätte duktig. Jobbade mest i skritt efter som han måste utvecklas i skritten innan han kan börja trava. Det är ganska självklart tycker då jag I alla fall speciellt efter som han är travare och är van vi det där framåt tänket så jobbar jag att han ska gå i form i skritt. Och i traven jobbar jag att han ska gå lugnt och inte gå som ett ånglok. Så det jobbade vi på han gick till slut i den takten jag ville att han skulle gå. Jobbar alltid mycket volter åttor serpentiner allt för att få en följsam häst.

Är verkligen super nöjd med min kille idag gick över förväntan och lite där till. Han var så otroligt duktig bästa dressyr passet vi har haft. Så detta Kommer vi göra en gång i veckan inte mer än så för han behöver varierad träning. Och jag också dessutom gillar inte att göra samma sak varje dag hästar behöver varierad träning så är det bara!

Stretchade halsen och benen på han också när vi kom hem!

  Min fin fina underbara kille <3

 

Mio!

Sätter ju igång Mio åt Maria tills hon kommer hem så vi kan hitta på massa bus bland annat ska vi åka till travbanan och rida på rakbanan hon och jag. Så ja idag tog jag ut Mio på en tur i skogen. Envisa ponny säger jag bara.

För det första så glömde jag hjälmen det kom jag på när jag var nere i backen så då vände jag och hämtade min hjälm sen när vi kom en bit ner för backen igen så tyckte Mio nej nu vill inte jag vara med längre. Han skulle hem så han ställde sig och stegrade men jag drev på han och bad han gå då protesterade han med att spraka då gav jag på han en smäll med spöet då stegrade han så då fick han gå på en liten volt och jag drev han fram igen då gick han nej han travade fram då. Och lika mitt på bron skulle den lilla muppen vända men det fick han för det jag visste att han skulle hitta på något antigen före eller på eller efter bron så jag var med innan han ens hann försöka vända smällde på han en smäll med spöet och han gick.

Sen gick han utan problem till byn och då blev han rädd för något och ville vända igen glöm det sa jag och drev på han och han gick väl motvilligt med på det.

Och när vi kom till Matildas hus kastade han sig ut på åkern så han var på väg att gå omkull för att det fanns en stor snöhög i vägen! Han försökte vända även då men glöm det lille herren tyckte jag.

Och lika när vi kom till hovgåden jag ska inte gå jag bara nej du du går. Han gick. Det var sista gången han försökte vända den lilla muppen resten av turen kunde vi njuta av och både trava och galoppera han var riktigt rolig när han väl gick och inte ville vända eller stegrade eller bockade eller stegra sen sparka eller sparka och bocka. Haha men han var lätt att sitta kvar på.

Och på torsdag kommer Maria hem och rider han själv.

  Muppiga ponny!!!

 

Buslilja!

Och när jag och Mio var klara så tog jag ut Lilja på gången. Det var väl inget direkt märkvärdigt med henne mös på gången med henne borstade henne. Hon tyckte om att få uppmärksamhet lyfte också på alla hovarna gud vad duktig hon blivit på det det är hennes vänder bakhov som hon tycker är svårt men annars gå det super bra. Så jag tog hovarna två gånger och sen var jag nöjd!

  Fina fina underbara buslilja<3

 

 

Av Sara - 17 december 2012 21:21

Idag så jobbade jag från nio till halvfem jag kan väl inte säga att eller jo det var kul men ja vissa barn är väl inte så roligt om amn säger så här det är inte alltid roligt att bli kallad tjockis på jobbet..... Men men jag orkar inte bry mig om vad dom säger.


Sen när jag kom hem så tog jag och longerade den där Busblomma ja jag skulle väl ha kört henne. Men ja mörkt och det är inte kul och sela då. Men hon stod väl lite på bakbenen sprka bakut satnnade och höll på hela tiden. Ja i morgon har jag inte så mycket val än att köra henne. Hon måste få utlopp för den energi hon har. Och jag ska ordna en almenacka åt henne och Ferdinand och Lilja hur jag ska träna Blomma och Ferdinand och hanteringen av Lilja jag funderar på att beställa tre stellböcker men jag var att jag glömmer och skriva i dom men annars är dom jätte bra. Men om jag gör som jag gör med mina järntabletter skriver i telefonen att jag ska skriva tränings schema och då kanske jag kommer ihåg... Men sen är inte stallböckerna alltid det ultimata att skriva ett träningshema på heller.


Men yngefär så här kommer Blomma och Ferdinands schema se ut:


Blomma:

Måndag: köra

Tisdag: Vila/longering

Onsdag: Intervaller

Torsdag: Skritt för hand eller uppsuttet

Fredag: Vila

Lördag: Lungn körning

Söndag: vila


Detta är när hon är igång ordentligt och sen kommer det komma in ban jobb också så klart! Men den där intervallen behöver hon inte i backe så klart antigen uppsuttet eller bakom antagligen bakom för jag gillar inte att rida henne.


Ferdinand:

Måndag: Rida/longera/tömköra

Tisdag: Intervaller i trav och galopp.

Onsdag: Skritt för hand eller uppsuttet

Torsdag: Vila

Fredag: Derssyr i paddock eller i skogen.

Lördag: Lungn tur lite skritt och trav.

Söndag: Vila.


Det är min tanke med Ferdinand det mesta av träningarna kommer vara i skogen dels för att det är nyttigt och jag tycker verkligen det är skit kul finns inget roligare än att träna dressyr ute i skogen! Och Intervaller tycker jag är viktigt för styrka och kondis! Och då kan man träna massa tempoväxlingar och backträning kommer jag nog också köra med honom. Men det kommer jag inte göra med Blomma för hon ska inte gå i för mycket backar då ska hon gå i backar absolut inte trava!

Presentation


Jag heter Sara och bor i Borlänge har bott här i hela mitt liv. Jag håller på med trav och ridning har två hästar Busblomma och Buslilja därav Teambus

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15 16
17 18
19
20 21 22 23
24
25 26
27
28
29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards